wat is mindfulness

Mindful zijn betekent aandachtig aanwezig zijn in dit moment -met een milde, niet (ver)oordelende houding- bewust van wat zich aandient.
 
Een groot deel van ons leven wordt gestuurd door de automatische piloot. Zo kunnen we met de auto kilometers rijden, zonder ons daar bewust van te zijn. Of we merken tijdens een gesprek ineens dat we de helft niet hebben gehoord. We zijn er wel, maar niet bewust.
 
In het dagelijks leven worden we veelvuldig afgeleid door gedachtestromen. We kunnen lange tijd in het verleden of de toekomst vertoeven, ten koste van het heden. Of we zijn zo gefocust op een ding, dat we de volledige situatie uit het oog verliezen. Zo gaan we vaak ongemerkt over eigen en andermans grenzen heen.
 
Binnen Mindfulness wordt gebruik gemaakt van Oosterse meditatietechnieken, gecombineerd met inzichten vanuit de Westerse psychologie. De beoefening van deze aandachttraining geeft ons handvatten om open en aandachtig in het huidige moment te leven. Dit geeft een enorme keuzevrijheid. Wie zich niet langer laat leiden door gedachtestromen en onbewuste patronen, kan bewustere -en soms ook wijzere- keuzes maken.
Bovendien zullen we stressreacties eerder herkennen en anders om leren gaan met stressvolle situaties. Dit geeft ruimte voor meer regie, rust, plezier en kwaliteit in je dagelijks leven! 
You are here: Home MINDFULNESS WAT IS MINDFULNESS?